– Imponert over verdens beste anlegg

Ikke bare er trønderne best til å pante i Norge, nå har de også fått på plass et splitter nytt sorteringsanlegg for flasker og bokser. – Jeg er mektig imponert over at vi, her i Klæbu, har fått det mest moderne anlegget som er i verden nå, sier ordfører Kent Ranum.
Bilde til – Imponert over verdens beste anlegg

Infinitums nye anlegg ligger på Klæbu, i Vassfjellet næringspark, og skal håndtere ca 220 millioner flasker og bokser i 2024. Det blir utrolige 5 000 tonn i løpet av året, som blir resirkulert til nye flasker og bokser. Anlegget måler 1950 kvadratmeter, og åtte personer jobber her. På skuddårsdagen var det ordfører Kent Ranum som fikk æren av å trykke på startknappen. Han var opptatt av hvor viktig det norske pantesystemet er i et større perspektiv.

– Jeg er stolt over at vi har tatt en ledende posisjon innenfor et veldig viktig fagfelt, for å berge kloden og la den gå i arv i en bedre forfatning enn før. Det å få høre om både teknologien og viljen til å hele tiden være på tå hev for å være best, det varmer et ordførerhjerte, sier Ranum, som var en av gjestene på åpningen av det nye og moderne anlegget.

– Jeg er mektig imponert over at vi, her i Klæbu, har fått det mest moderne anlegget som er i verden nå, sier ordføreren.

Tidligere har Infinitum leid et lokale på Torgård. Det nye anlegget kom i drift november og er ett av Infinitums tre sorteringsanlegg. De to andre ligger på Heia i Fetsund, og Bjerkvik utenfor Narvik.

– Det er en betydelig oppgradering i det nye bygget, som er mer kompakt og mer effektivt, sier Kjell Olav Maldum, administrerende direktør for Infinitum, som drifter det norske pantesystemet.

Når en flaske eller boks pantes i automaten, komprimeres den, og fraktes til et av sorteringsanleggene. Her sorteres flasker og bokses for seg. Deretter komprimeres tomgodset i firkantede bunter, som sendes til resirkulering. Da blir de til nye flasker og bokser. Hele denne prosessen kan ta så lite som 80 timer.

Tester roboter
På anlegget på Klæbu tester de noe helt nytt, nemlig roboter, for å effektivisere driften. De er utviklet i samarbeid med Nordic Recycling Systems og Skala Robotech.

– Når sekkene med tomme panteflasker og bokser kommer inn til vårt anlegg, åpnes de med roboter. De rister dem tomme for flasker og bokser og sorterer ut sekken, Så bearbeides alt før det sendes til mekanisk resirkulering, sier Maldum.

– Vi tester dette i en periode og ser at robotene er en bedre løsning enn den sekkeåpneren vi har på Heia anlegget . Vi er alltid på jakt etter måter å bli bedre på, og da må vi også utvikle nye løsninger, sier han.

Trondheim på pantetoppen
I hele Trøndelag ble det pantet over 141 millioner flasker og bokser i 2023. Etter mange år i toppsjiktet, men ikke øverst, er det Obs City Lade som er pantevinnere i 2023. Tittelen har i flere år vært hos Obs Lillestrøm og Viken fylke, men har nå flyttet seg tilbake igjen til Trondheim.

– Det er jo helt enorme volum som kommer inn, sier varehussjef Anders Næss, som egentlig ikke er kjempeoverrasket. Obs City Lade fikk inn 8,6 millioner flasker og bokser.

– Vi er Norges største dagligvarebutikk, så det gjenspeiler seg nok i det, sier varehussjefen.

På andreplass på Norgestoppen lå også en Trondheims-butikk, nemlig Obs City Syd.

Se film fra åpningen her: 

 

 

Les også