Spørsmål om pant

Innsatsen fra deg og meg er avgjørende for at pantesystemet fungerer så godt som det gjør. Her får du svar på noen vanlige spørsmål rundt pant.

Hva skjer med flaskene og boksene jeg panter?

Når du panter i butikk med panteautomat, blir flasker og bokser presset sammen i panteautomaten og går ned i samme sekk.

Våre transportører henter sekkene  og leverer til et av våre anlegg. Det største ligger på Fetsund utenfor Oslo, et i Trondheim og et i Bjerkvik. Vi bygger nå et nytt anlegg i Rogaland.

På anlegget sorterer vi først ut alle aluminiumsboksene, presser disse i store baller før de sendes til resirkulering.

Vi fargesorterer flaskene. Lyseblå og klare flasker presses i samme ball, og fargede i egen. Alt går til resirkulering. Flasker blir til nye flasker og boks blir til boks. Flaskene går til Veolia PET Norge, som ligger ved siden av vårt sorteringsanlegg på Fetsund.-  Drikkevareboksene går til Novelis England, som er en av de største på resirkulering fra boks til boks.

 

Panter du i et utsalgssted uten panteautomat, så har vi en manuell ordning for disse. Flaskene og boksene blir lest i store industrielle panteautomater på vårt anlegg. Etter lesing og telling, går de inn i en presse på anlegget, hvor de blir klemt flate.

Flaskene og boksene i pantesystemet er av et så rent materiale, at vi derfor har den strengeste godkjenning for resirkulering til ny mat- og drikkevare emballasje.

Hvor mye pantes i Norge?

Over 92 prosent av all drikkevareemballasje blir pantet i Norge. Dette vet vi fordi vi leser av alle strekkoder på bokser og flasker. Slik telles hver enkelt enhet, og vi kan sammenligne med det som er solgt.

Hvor kan jeg pante?

I Norge er alle som selger drikkevarer pliktig til å betale ut pant for flasker og bokser, også for produkter de ikke selger. Dette står i Avfallsforskriften §6. Panten får de tilbakebetalt fra Infinitum.
Små utsalgssteder som ikke har panteautomat, kan be kunder som kommer med mange flasker og bokser, om å pante et sted med panteautomat. 

Kan jeg pante i søndagsåpen butikk?

Ja, alle som selger drikkevarer er pliktige til å ta imot og betale ut pant. Hvis de skulle nekte kan du sende en e-post til info@infinitum.no med hvilken butikk det gjelder, så tar vi kontakt.

Hvor lenge varer pantelappen min?

Dette er dine penger, som du kan få ut i kontanter, eller trekke fra på neste handel. Butikkene får oppgjør fra Infinitum på pantebeløpet. Pantelappen har ingen utløpsdato.

Hvorfor kan jeg ikke pante glassflasker?

Glassflaskene var under det tidligere ombrukssystemet, driftet av Rentpack. Flaskene ble sortert i gule kasser og sent til sine respektive bryggerier for vasking og tapping. Dette systemet er lagt ned for noen år siden. Da ble det valgt at glassflaskene skal leveres i innsamlingspunkter for glass.

 Det er av kommunene lagt opp til gode returordninger for glass og annen emballasje.

Hva gjør jeg om etiketten på flasken eller boksen ikke kan leses?

Prøv å pante uansett. Det er mange automater som kan kjenne igjen emballasjen uten etikett. Går ikke det, snakk med betjeningen eller velg et manuelt mottak, som en kiosk eller bensinstasjon.

Kan jeg pante aluminiumsbokser fra andre land?

De fleste utenlandske bokser som er laget av aluminium kan resirkuleres i vårt system, men du kan ikke få utbetalt pant for dem fordi pengene er betalt inn i et annet land. Men det er flott at du leverer dem inn, så blir de resirkulert!

Hvorfor tar dere ikke imot plastflasker fra andre land?

På grunn av våre strenge krav til hvilke materialer som kan resirkuleres kan vi ikke ta imot plastflasker fra andre land. Dette er fordi kvaliteten blir dårligere hvis forskjellige plasttyper blandes. Vi har heller da ikke kontroll på hvilket lim, etikett og kork som er brukt.

Har du noen problemer eller spørsmål rundt pant, send oss en e-post på info@infinitum.no