Fra Korea til Norge for å pante flasker

For å lære mer om resirkulering, sendte myndighetene i Sør-Korea 30 tjenestemenn til Norge. Her besøkte de Infinitums anlegg på Heia i Fetsund, og fikk prøve en panteautomat på supermarked – for aller første gang.
Bilde til Fra Korea til Norge for å pante flasker
Infinitums anlegg på Heia mottar hver dag 80 til 120 lastebiler med tomgods. På Heia blir alt sortert, renset og gjort om til pellets – som igjen blir til nye flasker, forklarte administrerende direktør Kjell Olav Maldum til delegasjonen fra Sør-Korea. (Foto: Privat)

– Vi er en gruppe offentlige tjenestemenn som reiser rundt for å se og lære om resirkulering, forteller Lee Min-Tak fra den koreanske delegasjonen.

Foruten besøket til Heia, var delegasjonen også innom et norsk supermarked, for å kjøpe og pante flasker. Det skal ha vært en førstegangsopplevelse for samtlige.

Ifølge Lee Min-Tak er resirkuleringsraten for plast i Sør-Korea i henhold til EU-standard omtrent 27 prosent.

– For oss var det veldig nyttig å se og oppleve det norske pantesystemet, sier han.

Lærerike besøk
De seneste årene har Infinitums anlegg på Heia blitt et populært reisemål for drikkevareprodusenter, bryggeriforeninger og myndigheter fra hele verden, som vil lære om det norske pantesystemet. Bare i år har et titalls delegasjoner vært på besøk i samme ærend som gjestene fra den koreanske delegasjonen. Blant dem er representanter fra Australia, Storbritannia, Slovakia og Italia.

Det er Infinitums administrerende direktør, Kjell-Olav Maldum, som tar imot gjestene og viser dem rundt på produksjonsanlegget.

– Alle som kommer er over gjennomsnittet interessert i vårt arbeid. For å nå målene om mer resirkulering av plast, er gode systemer for innsamling av emballasje avgjørende. Pantesystemet er et svært velfungerende innsamlingssystem hvor vi får inn nesten all drikkevareemballasje som selges i Norge, sier han. 

For Maldum og Infinitum er besøkene lærerike.

– Gjestene våre har forskjellige utgangspunkt, og svært varierte spørsmål. Det gjør oss litt bedre for hver gang, sier han.

Reise rundt i Norge
Delegasjonen fra Sør-Korea er del av et større læringsprogram som går over ti måneder, der noe av hensikten er å lære nye markeder å kjenne. Foruten besøket på Heia, gikk turen også til Stavanger. Her fikk representantene oppleve norsk natur, i form av Prekestolen.

– De reiser tilbake til Sør-Korea med mye ny lærdom og mange opplevelser, sier Grace Flood, som deltok på turen som tolk.

Les også