Valgte pantebryllup for miljøet og lommeboken

I august i fjor giftet Frederikke og Pablo seg, og i sommer fikk Caroline og Marius oppleve det samme. Måten de finansierte bryllup var ikke helt vanlig. De pantet nemlig flasker og bokser for å betale for festen.
Bilde til Valgte pantebryllup for miljøet og lommeboken
Frederikke og Pablo fikk god hjelp av pantepengene da de giftet seg i fjor. Foto: Privat

I august i fjor, på familiegården i Telemark, sa Oslo-paret Frederikke Arca Gurstad (27) ja til Pablo A. A. Gurstad (28).
– Det var et helt fantastisk bryllup, på årets varmeste dag, med masse gjester og utrolig god stemning, forteller Frederikke.



Grillmat til 95 gjester
I to år hadde de pusset opp låven på familiegården i Gvarv, og etter vielsen i kirken var det fest med tre retters middag i de nyoppussede lokalene, med 95 gjester og Sør-Amerikansk grillmat.
– Det er kanskje ikke helt vanlig å grille på en slik dag, men faren til mannen min er fra Paraguay, så da passet det bra. Og det ble supergodt og veldig populært, forteller hun.

Måten de fikk råd til bryllupet på, var heller ikke helt tradisjonelt. To år før fikk Frederikke nemlig en idé.
– Jeg hadde lest en artikkel om hvor mye av panten som ikke blir pantet. Og da tenkte jeg at dette var mye penger som heller kunne brukes til noe hyggelig. Jeg sa til moren min, mest på spøk, at vi kunne finansiere bryllupsreisen med pant. Da sa hun at de kunne betale for reisen, hvis vi klarte å skaffe nok pant til å betale for hele bryllupet. Vi tok det som en utfordring, og bestemte oss for å prøve å skaffe tomflasker for 120 000 kroner, forteller Frederikke.

Det viste seg at mange synes ideen var god, og det var mange som hadde boder og kjellere fulle med pant.
– Vi la ut informasjons om prosjektet på Facebook og Instagram, og reise rundt og samlet opp i to år. Vi prøvde å organisere sånn at vi kjørte mest mulig smart og ikke fikk for mange turer. I tillegg har vi prøvde å kjøpe mye brukt, for å holde kostnadene ved bryllupet nede.

Donerte overskuddet
En god stund før bryllupet så nådde de målet sitt.
– Vi fikk inn 20 000 mere enn det vi hadde satt som mål. De donerte vi til Barnekreftforeningen. Jeg hadde selv kreft som barn, så det er en viktig sak for oss, sier hun.
 
Å samle inn pant for 140 000 kroner er en stor jobb. Til sammen var det nesten 300 forskjellige personer som bidro med panten sin.
– Det har vært veldig gøy, og vi har truffet mange flotte mennesker. Mange var glade for å bli kvitt panten sin, og se at det bidro til noe hyggelig. Samtidig var det mer jobb enn vi hadde trodd, det ble mye kjøring, og i to år hadde vi til enhver tid bilen vår full av pant. Men nå husker vi bare et fantastisk bryllup, så det var absolutt verdt innsatsen, sier Frederikke.
 
Gjør det annerledes
I august i år var det Caroline M. Atkins (28) og Marius Kallestad (31) fra Bergen sin tur til å gifte seg, og også de finansierte bryllupet sitt med pant. På Facebook-siden Pantebryllup 2023 har de fortalt om prosjektet sitt, hvor de samlet inn pant i ni måneder.

Paret fra Bergen har satset på gjenbruk og pant for å finansiere bryllupet sitt. Foto: Privat.

– Vi er ikke så tradisjonelle av oss, og hadde lyst til å gjøre noe litt annerledes. Derfor satset vi på gjenbruk, og synes det er ekstra gøy at vi kan betale bryllupet med pant. Det er bra for både miljøet og for økonomien, forteller Caroline.
Bryllupet ble arrangert på Sotra, med 65 gjester. Paret har spart mye på å kjøpe brukt, blant annet klærne til brudeparet og barna. Brudekjolen har Caroline fått tak i til 800 kroner. Brukte glassflasker og hermetikkbokser ble blomstervaser, og gamle gardiner ble brukt som duker.

– Vi hadde ikke noe spesielt tema for bryllupet, så alt var lov. At vi har satset på gjenbruk og pant, har senket forventingene til dagen. Det har gjort at det er veldig avslappende å planlegge bryllupet, forteller Caroline.Til sammen samlet de inn 40 000 pantekroner, og ga samtidig bort to tusen kroner delt på Unicef og Barnekreftforeningen.
– Det ble en fantastisk feiring. Så tusen takk til alle som har hjulpet oss og bidratt med alt fra pant, pynt, bakst og andre ting, sier hun.
 
Viktige bidrag
Infinitum, som driver panteordningen i Norge, setter stor pris på slike initiativ.
– Dette er fantastiske historier å høre om. Alle som er med å samle inn panten, bidrar til at nordmenn er verdensmestre i panting og at alt blir resirkulert. Og her har disse to panteparene virkelig tatt oppgaven til et nytt nivå. Når det samtidig bidrar til to hyggelige bryllup, så er det jo ekstra flott, sier Randi Haavik Varberg, kommunikasjonsdirektør i Infinitum.
 
I fjor ble det pantet 921 millioner bokser og 601 millioner flasker med pantemerke i Norge. I tillegg kom det inn 38 millioner utenlandske enheter uten pant. På den måten bidro nordmenn til at totalt 21 600 tonn plast og 13 200 tonn aluminium ble resirkulert til nye flasker og bokser.

Les også