Tomme bokser og flasker gir elevene viktige inntekter

På Nøtterøy videregående skole sørger de for at alt av tomme bokser og flasker samles inn. Pengene fra panten har blitt viktig for elevrådet og deres arbeid.
Bilde til Tomme bokser og flasker gir elevene viktige inntekter
Inntektene fra pantetønnene på Nøtterøy vgs bidrar til mange viktige elevaktiviteter gjennom året, forteller Erlend Monstad Lund og Aaliyah Orda Soriano i elevrådet. Foto: Privat.

På skolen er det i løpet av de siste årene satt ut beholdere for å samle inn pant. Tre ombygde oljetønner har fått jobben med å ta imot alt av elevenes tomme bokser og flasker. To står i kantina og én i fellesarealet, der mange spiser lunsj. I løpet av et år blir det samlet inn rundt 5000 kroner i pant.

Bidrar til bedre skole
– Dette har blitt en viktig inntekt for oss i elevrådet, som gjør at vi kan gjøre en bedre jobb for elevene. Pantepengene bidrar til at vi kan ha arrangementer og at vi kan møtes for å jobbe for en enda bedre skole, sier elevrådsleder Erlend Monstad Lund.

Blant arrangementene elevrådet jobber med er en egen Hei-uke, hvor målet er å øke trivselen og å lage et bedre skolemiljø. Her er det en rekke forskjellige aktiviteter samt egne temadager da man skal kle seg ut. I den siste tiden har de planlagt dag med rus som tema, som de skal avholde i april.

– Pengene fra panten brukes til alt fra honorarer til foredragsholdere til premier i forskjellige konkurranser. Selv om skolen bidrar med penger, så har vi ikke så store budsjetter. Da er inntektene fra panten utrolig bra å ha, sier elevrådslederen.

Glad for ordningen
Rektor Arild Nordahl Johnsen er glad for ordningen med innsamling av pant.
– Denne løsningen sørger både for inntekter og legger til rette for god kildesortering, sier han.
– Pengene disponerer elevrådet fritt, og det synes jeg de gjøre på en god måte, som kommer alle elevene til gode.

Panten som samles inn i tønnen hentes av panteselskapet Infinitum, som sørger for at alle boksene og flaskene blir resirkulert.

– Dette er verdifulle ressurser med aluminium og plast, som brukes i nye bokser og flasker. At elevene på Nøtterøy er med på å samle inn alt tomgodset bidrar til av nordmenn er verdensmestre i panting. Vi håper dette også kan inspirere andre skoler til å gjøre det samme, sier Randi Haavik Varberg, direktør for informasjon og marked i Infinitum.