Stadig flere panter hjemmefra

Stadig flere panter sine tomme flasker og bokser hos Oda. I disse dager runder selskapet fem millioner enheter i år, og det er like mye som i hele fjor.
Bilde til Stadig flere panter hjemmefra
PANTER HJEMMEFRA: Oda, som tidligere het Kolonial, startet henting av tomgods i 2016, og antallet har nesten doblet seg siden da.

– Stadig flere av kundene vil at vi skal hente flaskene og boksene deres, sier bærekraftsstrateg i Oda, Turi Regine Pettersen.

Oda, som tidligere het Kolonial, startet henting av tomgods i 2016, og antallet har nesten doblet seg siden da. I fjor fikk kundene 13 millioner kroner i pant.

Vinn-vinn-situasjon
Bruken av dagligvaretjenester på nett har økt markant de siste årene. Oda fikk faktisk dobbelt så mange bestillinger i 2021 som i 2020. Det betyr at også antall kjøreturer har økt betraktelig.
 
– At vi er en del av panteordningen er god bruk av vårt omfattende distribusjonsnett. Vi tar med oss emballasje og bidrar til sirkulærøkonomien gjennom å få materialene tilbake i kretsløpet. Bilene kjører færre turer med tomme lasterom og kundene får pantepengene sine. Det er en vinn-vinn-situasjon. Vi ser også på muligheten for å gjøre dette med andre materialer, som glass- og metallemballasje, forteller Pettersen.
 
Veletablert system
– Vi vet at en av grunnene til at folk i Norge er så flinke til å pante er sterk miljøbevissthet, og at systemet er godt innarbeidet. Når flere og flere nå får levert mat på døren, er det jo veldig praktisk å få hentet de tomme flaskene og boksene samtidig. Da slipper du også den ekstra turen til butikken, sier Randi Haavik Varberg, informasjonsdirektør i panteselskapet Infinitum.
 
Alt resirkuleres
Flaskene og boksene som kommer inn til Oda sendes rett videre til Infinitums anlegg på Fetsund. Der blir de sortert, komprimert og sendt videre til resirkulering, slik at de blir nye flasker og bokser. Alle korkene går også til resirkulering og blir til nye plastprodukter.
 
– Slike ordninger som Oda har er viktige for å nå vårt mål om å samle inn alle tomme flasker og bokser. Alt som pantes blir resirkulert, understreker Randi Haavik Varberg.

Les også