Pant fra Arendalsuka ga 10 000 til Arendal Røde Kors

For første gang i år stod 15 pantetønner spredt utover Arendal sentrum under Arendalsuka. – Vi fikk inn over 10 000 kroner, som bidrar til å øke beredskapen vår, sier Frans Thu i Arendal Røde Kors Hjelpekorps.
Bilde til Pant fra Arendalsuka ga 10 000 til Arendal Røde Kors
Under Arendalsuka i år kunne du for første gang gi bort panteflaskene dine. Inntekten gikk til Arendal Røde Kors. Foto: Katrine Lunke.

Arendalsuka har tydelige miljøkrav og har blant annet hatt forbud mot bruk av engangsplast siden 2020. Nytt i år var et samarbeid med Røde Kors og Infinitum om panteinnsamling. 

– Vi har ikke hatt ordninger for panteinnsamling tidligere. Våre besøkende har måttet beholde flaskene sine og pante dem selv i butikker, og pantemuligheter har vært etterspurt. Vi er veldig godt fornøyde med samarbeidet med Arendal Røde Kors hjelpekorps og Infinitum om å samle inn panteflasker. Vi opplevde at dette var et svært godt tilbud til våre besøkende, sier Helle Ruhaven, prosjektleder i Arendalsuka. 

Kan bli flere pantetønner neste år 
Pantetønnene ble flittig brukt og samlet inn over 10 000 kroner til Arendal Røde Kors Hjelpekorps.
– Tønnene fungerte veldig bra og vi så at været påvirket mengden pant vi fikk inn. På godværsdagene var det fulle tønner, mens vi på regnværsdagene fikk inn mindre. Det var et eksperiment i år med 15 tønner, sier Frans Thu, panteansvarlig i Arendal Røde Kors Hjelpekorps.

– Dersom Arendal Røde Kors ønsker og har kapasitet til å ha flere pantebeholdere under Arendalsuka neste år, vil vi selvsagt være glade for det og tilrettelegge for plassering, sier Ruhaven i Arendalsuka om videre samarbeid. 

Samlet inn nesten 100 000 bokser og flasker
Arendal Røde Kors Hjelpekorps samler inn pant på nesten 30 ulike steder i Arendal gjennom året, som hyttefelt, båthavner og kjellere i boligblokker. Dette har de gjort siden 2009 og hittil i år har de samlet inn 100 000 flasker og bokser, som tilsvarer et sted mellom 200 000 og 250 000 kroner. I løpet av hele 2022 ble det samlet inn 80 000 bokser og flasker.

– Vi har en 20-fots container som vi fyller opp før vi sender panten til Infinitum. Det går typisk to-fire måneder mellom hver innsending. Pantepengene er veldig viktige for oss, de går til oss i hjelpekorpset til Arendal Røde Kors og brukes blant annet til å kjøpe inn viktig utstyr. Alt fra klatreutstyr og sjøredningsutstyr, til ATV, og ikke minst bruker vi av midlene til å kurse våre frivillige. I tillegg er pengene fra Pantelotteriet, som går til hele Arendal Røde Kors, også viktige midler, sier Thu.  

– Det er flott at Arendalsuka gjør det enkelt for gjestene å levere tomme flasker og bokser, slik at alt går til resirkulering. Panting er det enkleste du kan gjøre for miljøet. Også er det veldig fint at pengene kan gå til Røde Kors’ viktige aktiviteter, sier kommunikasjonsdirektør Randi Haavik Varberg i Infinitum.  

Les også