Nytt anlegg best i klassen på energieffektivitet

Infinitums nye anlegg i Bjerkvik får energikarakter A av Enova, som betyr at de får full score på energieffektivitet. – Målet vårt er å drive mest mulig klimavennlig, så dette er vi stolte av, sier Kjell Olav Maldum, leder for Infinitum.
Bilde til Nytt anlegg best i klassen på energieffektivitet
Det nye anlegget skal være i drift fra nyåret. Foto: Infinitum.

Det nye anlegget ligger i Bjerkvik, og er snart i drift. Anlegget skal håndtere alt som blir pantet nord for Saltfjellet.

– Vi er opptatt av å se på hele driften vår og gjøre klimaeffektive valg i alle prosesser i verdikjeden. Da er anleggene våre en viktig del av regnestykket, og anlegget på Bjerkvik er vårt nyeste og mest moderne, forteller Maldum.

Energivennlige løsninger
Energikarakteren angir hvor energieffektiv bygningen er, og beregnes ut fra ulike tester og materialvalg, for eksempel type varmepumpe og vinduer.

– Vi har gått for de mest energivennlige løsningene, selv om det har kostet noe mer, sier Maldum.

Anlegget er bygget slik at også selve produksjonslinjen innendørs skal være mest mulig effektiv.

– Denne gangen har vi bygget mer i høyden, slik at vi kan dra nytte av tyngdekraften der det er mulig, forteller Maldum.

Oppstart til høsten
Driftsoppstart blir på nyåret, med en testperiode før all drift blir overført fra dagens anlegg, som Infinitum har leid til nå noen kilometer unna.

På anlegget blir flasker og bokser sortert og komprimert til firkantede bunter.

Bring, som holder til på nabotomta, kjører buntene med plast og metall til Narvik. Der blir de satt på toget og fraktet til resirkulering. Plasten går til Veolia PET Norge, et nytt resirkuleringsanlegg for plastflasker, som ligger rett ved siden av Infinitums hovedanlegg i Lillestrøm kommune. Aluminiumen fra boksene går til Novelis i England, som er verdens største resirkulerer av aluminium fra boks til boks.

– Vi jobber hele tiden med å forbedre pantesystemet, slik at det skal bli enda lettere og mer miljøvennlig å pante. Folk er generelt flinke til å pante. Det er vi glade for, fordi det betyr at vi kan ombruke materialet til nye flasker og bokser, så mange ganger som mulig, sier Maldum.

Les også