Nye pantesatser

Myndighetene v/ Klima- og miljødepartementet har bestemt at panten skal økes fra kr 1 til kr 2 for flasker og bokser med opptil ½ liter innhold, og fra kr 2,50 til kr 3 for emballasje med over ½ liter innhold.
Bilde til Nye pantesatser

Nye satser innføres gradvis. Utover i 2018 vil flere og flere varer få ny pant.

I september 2018 skal ny pant ha blitt innført på alle nye flasker og bokser. Men i markedet vil det fortsatt være noen eldre flasker og bokser igjen i butikkene og på lager som selges med gammel pant inntil det er tomt.

Pantebeløp betalt = pantebeløp tilbake
Emballasje som får ny pant får også ny strekkode. Det gjøres for at du som kunde skal få igjen den panten du betalte, uavhengig av om du kjøpte varen med gammel eller ny pant. Informasjon om størrelsen på panten ligger nemlig lagret i strekkoden.

Derfor nytter det heller ikke å kjøpe drikkevare med lav pant, og så vente med å pante for å få tilbake høy pant – uansett hvor lenge du venter får du kun tilbake den panten du betalte.

Beløp i pantemerket
Beløpet i pantemerket endres også - der står det hvilken pant du har betalt og hva du skal få tilbake. Men for å få brukt opp mest mulig av den gamle emballasjen kan det en sjelden gang hende at det står gammelt pantemerke på flasken eller boksen, selv om du både betaler og får tilbake ny høy pant.

Vil du vite mer om nye pantesatser klikk her.