Norske pantevaner på italiensk

Italienske TV-seere får denne våren et detaljert innblikk i det norske pantesystemet.
Bilde til Norske pantevaner på italiensk
IMPONERT: Den italienske reporteren fra Rai3 besøker flere steder i Norge for å vise frem hvordan det norske pantesystemet fungerer. (Foto: Skjermdump)

Det er TV-kanalen Rai3 HD som har sendt et filmteam til Norge, der de blant annet møter en norsk-italiensk familie, bosatt i Oslo.

Hjemme hos familien får den italienske reporteren en innføring i deres pantevaner, der ansvaret for tomme flasker og bokser er gitt til yngstesønnen Francesco (8).

I TV-innslaget forteller åtteåringen at han så langt har tjent 4036 kroner på pantejobben – som han gjør én gang i uken.

– Alle bruker ordet pant om tomme flasker og bokser, forklarer reporteren, som er tydelig imponert over at hun ikke ser en eneste tomflaske liggende på gaten.

I stedet gjør hun store øyne da hun møter en mann med posene fulle av tomgods, på vei til butikken for å pante.

– I Norge vet alle at flasker har en verdi, poengterer reporteren.

Langt unna målet
I TV-innslaget vises det til det nye EU-direktivet, som sier at alle medlemsland innen 2029 skal ha oppnådd en innsamlingsgrad på 90 prosent for flasker og bokser.

Reporteren forteller at de er i Norge for å se hvordan «det beste pantesystemet i verden» fungerer.

TV-seerne blir derfor med henne til Infinitums anlegg på Heia, som hver dag mottar 80 til 120 lastebiler med tomgods. På Heia blir alt sortert, renset og gjort om til pellets – som igjen blir til nye flasker, forklarer administrerende direktør Kjell Olav Maldum, med stemme som for anledningen er dubbet på italiensk (!)

Per i dag har Italia syv milliarder flasker og bokser som ikke blir resirkulert, selv om landet har et eksisterende kildesorteringssystem.

– Italia er minst 70 000 tonn unna målet om en innsamlingsgrad på 90 prosent, forteller reporteren.

Dyrt og unødvendig
I TV-innslaget dukker også Enzo Favoino, forskningskoordinator for Zero Waste Europe, opp. Favoino jobber for å innføre en panteordning i Italia, men møter motstand fra blant andre emballasjeprodusenter som mener en slik ordning vil være unødvendig og dyr. De viser til at det vil koste to milliarder euro for å få på plass 100 000 panteautomater i Italia.

Forskningskoordinator Favoino peker på utfordringen landet står overfor; de skal på den ene siden redusere bruk av engangsplast, og samtidig sørge for at plasten man benytter blir gjenbrukt på best mulig måte.

– Vi vet at ingen land vil nå målet EU-direktivet krever uten panteordninger, sier Favoino.

Her er den originale reportasjen: https://www.youtube.com/watch?v=JGGeSzSCn7g

Les også