Mer pant med panteringer

Mer enn 150 millioner panteflasker blir kastet i Norge hvert år. Det har studenten Niklas Barre (25) bestemt seg for å gjøre noe med.
Bilde til Mer pant med panteringer

Har du drukket opp en flaske mens du er ute og går kan det være fristende å kaste den i søpla etterpå. Det finnes ingen muligheter for gjenvinning av tomflasker i det offentlige rom, noe som fører til at en stor andel flasker dessverre blir kastet i søppelbøttene. Dette er lite miljøvennlig og tvinger folk til å rote i søpla for å plukke flaskene ut igjen.

SMARTPANT

Studenten Niklas Barre (25) bestemte seg for å gjøre noe med alle panteflaskene som ikke blir resirkulert. Løsningen ble en pantering som festes på søppelbøttene, hvor folk kan sette fra seg, eller plukke med seg tomflaskene og ta de med til nærmeste panteautomat.

Panteringen som går under navnet Smartpant er designet og tilpasset etter kommunens søppelbøtter og har plass til seks små flasker.

– Ideen til panteringene fikk jeg sommeren 2014. Jeg innså at selv om vi vet at noen kommer til å prøve å lete etter flaskene, så fortsetter vi å kaste penger i søpla. Jeg startet derfor med å spraymale ødelagte flaskeholdere og festet de på søppelbøttene på Grünerløkka. Responsen var utelukkende positiv, og ettersom jeg ble oppmerksom på at lignende prosjekter eksisterte andre steder i verden, ble jeg motivert til å etablere en permanent løsning i Norge også, sier Barre.

Niklas forteller at han alltid har vært opptatt av miljøet og naturen, og naturens eget kretsløp der alt er en del av noe og til nytte for noe, har vært en stor inspirasjon.

FRA SPRAYMALTE FLASKEHOLDERE TIL SPESIALDESIGN 

Sammen med produktdesigneren Morten Kristiansen er Smartpant nå spesialdesignet for å kunne festes på nesten alle typer søppelbøtter. Produksjonen er i tillegg kortreist og lokal ettersom stativene blir laget i Kongsvinger. Morten Kristiansen og Niklas Barre har også startet med å utvikle konsepter for å samle inn flasker fra bygninger, kontorer og universiteter.

De første Smartpant-ringene henger nå på Olaf Ryes-plass. Både Grünerløkka og Gamlebyen i Oslo har også bestemt seg for å sette på panteringer på de offentlige søppelbøttene. Samtidig som snøen smelter skal flere ringer henges opp. Niklas Barre håper at prosjektet kan bli standard i flere norske byer innen utgangen av 2016.

Les også