Luftig løsning

Ni butikker har nå «pantestøvsuger» på bakrommet. Med den er det ikke behov for butikkansatte til å håndtere tomme flasker og bokser.
Bilde til Luftig løsning
Når du panter flasker og bokser, komprimeres de i panteautomaten. Deretter suges de gjennom et langt rør, gjennom bakrommet (som vist på bildet), og ut på baksiden av butikken. Der ender de i en krokkasse eller konteiner. Når konteineren blir full, hentes den med returtransport, og fraktes til et av Infinitums anlegg for sortering, før materialene går til resirkulering.

– Ideen om «Pantestøvsugeren» ble til etter at vi hadde innført luftsystemer på anlegget vårt. Der bruker vi luft for å transportere korker, blant annet. Da fant vi ut at luft funker bra, forteller Sten Nerland, direktør for logistikk og drift i Infinitum. Først ut med løsningen var Obs Lillestrøm i mars 2021. Men historien går lenger tilbake enn det.

– Det startet egentlig på City Lade for ca. 6-7 år siden. Da brukte vi fortsatt pappesker, og ikke bare sekker, slik vi gjør nå, for å frakte tomgodset. De hadde store volumer, og vi var enige om at håndteringen av tomgodset fra det har kommet inn i panteautomaten og til det blir transportert til anlegget, kunne bli gjort på en mer effektiv måte, forteller Nerland.

Luft som løsning
Obs City Lade bestemte seg for å sette inn transportbånd bak automatene, som fraktet flaskene og boksene med tomgods ut i konteinere. Da slapp man manuell håndtering av tomgodset på bakrommet.
– Obs Lillestrøm er en butikk som også har store volumer, og de ønsket seg samme løsning som på Lade. Men da hadde vi erfart at transportbånd hadde noen nedsider, spesielt når de skal gå utenfor butikken. De måtte tåle vind, regn, snø og sludd, og det krever en god del vedlikehold, sier han.

På dette tidspunktet hadde Infinitum begynt å bruke luftsystemer på anlegget i Fetsund.
– Vi tenkte at luft kunne være en god løsning til dette også. Sammen med Nordic Recycling Systems, som har installert systemene på anlegget vårt, og Tomra, laget vi det systemet vi nå har, sier Nerland.

Må oppfylle krav
Nå er det Tomra som selger «pante - støvsugeren» til butikker som er interesserte. For å få en slik løsning i butikken må man ha et volum på over 1,5 millioner enheter i året, og plass til en 25 fots konteiner utenfor butikken. Det er Infinitum som følger opp at disse kravene er oppfylt.
– I Infinitum jobber vi kontinuerlig med å forbedre og effektivisere pantesystemet. Vi er opptatt av å lage nye løsninger som får ned kostnadene for alle aktørene. Dette luftsystemet reduserer totalkostnadene og effekti - viserer transporten, som alle tjener på, sier Nerland.

Les også