Løp for miljøet i Brølepanteren

I Brølepanteren kan du selv kjenne på kroppen hvor mye energi som spares ved panting av flasker. Den første uka i august var Brølepanteren på turné på kjøpesentre på Østlandet.
Bilde til Løp for miljøet i Brølepanteren
Carl Otto på 86 år var en av de mange som fikk testet formen i Brølepanteren. Foto: Infinitum.

– Brølepanteren er en morsom aktivitet som lar deg teste hvor mye energi som spares når du panter. På den måten ønsker vi å vise hvor effektivt panting er for miljøet, sier Randi Haavik Varberg, direktør informasjon og marked i Infinitum, som driver pantesystemet i Norge.

Sammen med Vitensenteret i Ås har Infinitum laget tre Brølepantere. Èn av dem står permanent i Ås, mens de to andre er mobile og ofte ute på turné. Den første uka i august var de to Brølepanterne på turné til flere kjøpesentre på Østlandet.

Hamsterhjul for mennesker
Brølepanterne er laget som store hjul, som du løper inni. Litt som et hamsterhjul for mennesker. Når du løper i Brølepanteren lages det energi, og du får vite hvor mye energi du lager gjennom antall pantede flasker.

Å pante en flaske sparer for eksempel nok energi til å fullade mobilen hele 70 ganger. Og jo flere flasker du løper inn energien til, jo høyere brøler maskinen – derav navnet.

Brølepanter-turné
Liertoppen kjøpesenter var et av kjøpesentrene Brølepanterne besøkte i august. Der var 86 år gamle Carl Otto en av de mange som fikk testet formen.

– Det er gøy å kjenne at pumpa går, men det var også utfordrende. Jeg synes det er viktig å pante og panter alltid, sier Carl Otto.

– Det var gøy å løpe, og å se hvor mye energi vi brukte. Vi lærte hvor mye energi det faktisk finnes i flasker. Vi pleier alltid å pante, sier Herman Haug Hansen (11), Mia Haug Hansen (8) og Adele Bune (9), som prøvde Brølepanteren utenfor Down Town kjøpesenter i Porsgrunn. 

– Både barn og voksne hadde lyst til å prøve Brølepanteren på stedene turnéen var innom. Noen konkurrerte med venner om å løpe raskest, og å oppnå ett tall som tilsvarte flere pantede flasker enn det vennene fikk til. Jeg har inntrykk av at mange synes dette er en fin måte å lære om effekten av panting, sier Brølepanter-vert Eira Riiser Moe. 

Karsten Warholm har også testet
Tidligere i år testet Karsten Warholm Brølepanteren, og verdensmesteren fikk selv kjenne på hvor tungt det var.

– Nordmenn er verdensmestere i panting, men vi i Infinitum jobber for at absolutt alle flasker og bokser skal pantes. Brølepanteren er en morsom vri for å minne folk på miljøeffekten av panting, og motivere enda flere til å nå målet om 100 prosent innsamling. Alt som pantes resirkuleres, sier Randi Haavik Varberg i Infinitum.

Les også