Infinitum lukker sirkelen

Nordmenn er best i verden til å pante flasker og bokser. All plast og aluminium blir resirkulert, men mye ender opp i helt andre produkter. Nå vil panteselskapet Infinitum gjøre systemet enda mer miljøvennlig ved å ombruke mer av materialet i norsk drikkevareemballasje.
Bilde til Infinitum lukker sirkelen
VERDENSMESTERE: Nordmenn er verdens beste til å pante. Nå vil drikkevarebransjen bruke mer av de resirkulerte materialene igjen selv, fremfor å selge til andre land. Foto: Katrine Lunke.

I fjor pantet vi 585 millioner flasker og 800 millioner bokser her i landet, og det ga 22 000 tonn plast og 11 000 tonn aluminium til resirkulering. Det er stor etterspørsel etter disse materialene i Europa.

– Fordi vi har en egen materialstrøm fra panteautomatene, er alt i samme høye kvalitet og tilfredsstiller den strengeste godkjenning for resirkulering til ny mat- og drikkevareemballasje, forklarer Kjell Olav Maldum, administrerende direktør i Infinitum.

Dermed er den norske, resirkulerte plasten attraktiv for mange som vil fremstå som bærekraftige, men ikke har egne systemer for innsamling.

– Vi ser at vår plast ender i produkter som klær, bildeler og vaskemaskiner. Det er ikke optimal utnyttelse av så ren plast, forteller Maldum.

Vil bort fra «blindveier»
Både plast og aluminium kan resirkuleres mange ganger.

– Vi er ikke tilfredse med at noe av vår PET-plast ender opp i flasker i land som ikke har pantesystem, eller i andre produkter som det ikke finnes innsamlingsordninger for. Det blir «blindveier» for materialene, som kan og skal gå mange runder, forklarer Maldum. Han påpeker at dette ikke er bærekraftig.

–  Det fører til at vi i Norge må bruke mer jomfruelige materialer enn nødvendig. Dessuten kan det bidra til at aktører i andre markeder ikke tar tilstrekkelig ansvar for egen innsamling, men likevel fremstår som bærekraftige ved at de bruker våre innsamlede materialer, sier Maldum.

Grønn industri
Infinitum arbeider kontinuerlig for å gjøre pantesystemet så miljøvennlig som mulig. I sommer åpnet selskapet sammen med Veolia en ny resirkuleringsfabrikk for plastflasker. Fabrikken ligger ved siden av Infinitums sorteringsanlegg for pantegods på Heia i Lillestrøm kommune. Beliggenheten reduserer transporten mellom sortering og resirkulering, og sikrer kontroll på førsteklasses materiale til nye flasker. Tidligere ble alle flasker fraktet ut av landet for resirkulering.

– Dette er et godt eksempel på hvordan grønn industri skaper nye arbeidsplasser, sa finansminister Jan Tore Sanner ved åpningen.

Satser på ombruk
Etableringen av resirkuleringsanlegget er et viktig skritt i Infinitums strategi for å sikre at den resirkulerte plasten blir brukt om igjen til nye flasker i Norge. Det er et klart ønske fra drikkevarebransjen og handelen at mest mulig av pantet materiale skal føres tilbake til nye flasker her i landet, fremfor å eksporteres.

– Vi ønsker å lukke sirkelen, slik at vårt materiale blir brukt igjen og igjen, så mange ganger som mulig. Vi har streng kontroll av flaskene før de slippes inn i pantesystemet for å sikre at vi har høyest mulig virkningsgrad i resirkuleringsprosessen. Dette blir en moderne og mer miljøvennlig utgave av det gammeldagse ombrukssystemet. Mens selve flasken ble ombrukt den gangen, ombruker vi nå materialet i stedet. Dette er mer ressurseffektivt, og styrker vår posisjon som verdens mest miljøvennlige system for drikkevareemballasje, avslutter Kjell Olav Maldum.

Les også