Fra flaske til flaske

Selv om det å slå av lyset på vei ut eller la være å la bilen gå på tomgang kan føles ubetydelig når vi vet at flammene på oljeplattformene står og brenner dag og natt ute i Nordsjøen, så er det ingen tvil om at summen av alle små, gode gjerninger gjør verden til et bedre sted. Og selv om heller ikke alt hjelper like mye, og at noe av det vi gjør kan være forgjeves, så er det aller verste vi kan gjøre å gi faen.
Bilde til Fra flaske til flaske
Foto: Bruno Ehrs

Sorterer du søpla di? Leverer du gammel elektronikk tilbake til forhandleren? Tar du beina, sykkelen eller trikken istedenfor bilen når du bare skal et lite stykke avgårde? Toget, kanskje? Leverer du gamle klær til Fretex? Tar med egen pose til butikken? Hvilke miljøvennlige alternativer velger du?

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Og det hjelper!

 

En ting som du i hvert fall kan være sikker på at gjør godt for miljøet, er panting av tomflasker og bokser. Det som pantes blir gjenvunnet, slik at vi sparer på ressursene som vi henter fra planeten vår.

Aluminium, metallet som boksene er laget av, krever enorme mengder energi for å framstilles, men kan også gjenvinnes i det uendelige. Gjenvinningen krever faktisk 95 prosent mindre energi enn det som skal til for å produsere ny aluminium. Også det å gjenvinne plast er mer miljøvennlig enn å produsere ny.

For hver kilo sparer vi to kilo olje. Derfor er det viktig at flaskene og boksene ikke havner i søpla. I Norge har vi en lang tradisjon for gjenbruk og pant av flasker. Hvert år samles det nå inn og gjenvinnes nær en halv milliard flasker og bokser. Det utgjør en forskjell, det er noe vi skal være stolte av og noe vi må fortsette med.

Men vi kan også bli enda bedre. Fortsatt er det en del flasker og bokser som havner feil. I søpla eller i verste fall i naturen. Da sløser vi med ressurser, og ødelegger for oss selv.

Les også