Fire ting du kanskje ikke visste om plastflasker

Vi drikker av dem og panter dem når de er tomme, men tenker kanskje ikke så mye mer på dem. Her er fire ting du kanskje ikke visste om plastflasker.
Bilde til Fire ting du kanskje ikke visste om plastflasker
PLASTFLASKER: Visste du at alle flaskene som pantes resirkuleres? Foto: Katrine Lunke.

1. Alt som pantes resirkuleres
Infinitum resirkulerer alle plastflaskene som pantes. Flaskene komprimeres, vaskes og smeltes om til granulat, altså små pellets. Infinitum jobber for at alle flaskene skal bli til nye flasker, slik at vi kan bruke plasten på ny mange ganger.

2. Lette å flytte, lette å smelte
Alle drikkevareflaskene som selges med pantemerke, er PET eller HDPE -flasker. For noen produkter, som vin, brukes mye glassflasker. En ulempe med glassflasker er at de er mye tyngre, og at det dermed krever mer energi å transportere dem. Det er også mye mer energikrevende å smelte om glass enn å resirkulere plast. I sum gjør dette at plast er mer ressursvennlig og bedre for klimaet. Vinmonopolet er en av dem som satser på mer miljøvennlig emballasje, og flere hundre av deres produkter er nå på plastflasker og aluminiumsbokser som kan pantes. 

3. Trygge å drikke av
Plast finnes i mange ulike former. Norske panteflasker lages i PET, eller Polyetylentereftalat. PET er et lett og formelig materiale, som egner seg godt til drikkeflasker. Det er også et materiale som ikke gir noen giftige stoffer til innholdet i flasken. Omfattende forskning dokumenterer at PET-flasker er helt trygge å drikke av. De tilfredsstiller strenge krav fra Mattilsynet.

4. Norge best på pant
Dette har du kanskje fått med deg, men i Norge er vi best i verden på panting. Andre land har ikke like velfungerende systemer, og derfor finner vi dessverre fortsatt utenlandske flasker langs norske strender. Ukentlig kommer utenlandske delegasjoner til Norge for å lære hvordan de kan få like gode systemer hjemme.

Nå pantes over 92% av alle flaskene og boksene som selges i Norge inn, og vi samler inn nesten 100 %. Infinitum setter stadig ny verdensrekord.