Vinmonopolet satser på klima og miljø, og skal kutte 40 prosent av sine klimagassutslipp innen 2030.
Et av de første stegene mot klimamålet er en satsing på pant og vinflasker i plast. Satsingen gjøres i samarbeid med Infinitum, bedriften som eier og driver panteordningen.
Vinflasker i plast mer klimavennlig enn glass
Ifølge tall fra Vinmonopolet, er nemlig glass en klimaversting sammenliknet med plast.
Bytter man ut vinflasker i glass med vinflasker i plast med pant, kan klimagassutslippet forbundet med emballasjen reduseres med hele 86 til 99 prosent, avhengig av hvor mye resirkulert plast flasken inneholder.
Glassets tunge vekt gjør det største utslaget – vin fraktes som kjent et stykke når det skal til Norge.
Tre kroner pant per vinflaske
For å gjøre Vinmonopolets virksomhet mer klimavennlig, skal alle nye vinflasker under 150 kroner komme i lettvektemballasje. Det vil si at de enten må være laget av plast, eller av glass som veier maksimalt 420 gram.
I tillegg skal alle nye plastflasker og aluminiumsbokser kunne pantes.
Alle som selger flasker og bokser med pant er pliktige til å ta imot og utbetale pant. Det vil si at vinflaskene kan pantes i butikker, kiosker og på bensinstasjoner, blant annet. Nå er også Vinmonopolets butikker innmeldt hos Infinitum, og vil derfor ta imot emballasje med pant.
Panten vil være på 3 kroner for flasker på 0,75 liter, og 2 kroner for flasker opptil 0,5 liter.
Jobber for flere vinflasker av plast
Foreløpig kan du kjøpe to vinflasker og to aluminiumsbokser med vin med pant på polet. I mai ble det for første gang lansert en pantevin som finnes i alle landets Vinmonopol-hyller: Den økologiske rødvinen Camp fra Sicilia.
Da Vinmonopolet gikk ut med anbudet, var det første gangen de etterspurte en vin med emballasje som oppfylte kravene til å kunne pantes. I tillegg skulle vinen være økologisk.
– Det vil komme flere vinflasker med pant fremover. I tillegg til at alle nye vinflasker i plast skal kunne pantes, jobber vi også med vinflaskene vi allerede har i utvalget, forteller Rolf Erling Eriksen, miljøsjef hos Vinmonopolet.
Å øke andelen vinflasker i plast med pant vil bli avgjørende for om Vinmonopolet klarer å nå målet om 40 prosent kutt i klimagassutslippene innen 2030.
– Da vi undersøkte hvor klimagassutslippene våre kom fra, viste det seg at vekten av emballasjen hadde mest å si. Emballasje var langt viktigere enn for eksempel transport, forteller Eriksen.
Da monner det med plastflasker. Én plastflaske veier om lag en tiendedel av en gjennomsnittlig glassflaske.
Kan få CO2-merking av vin
En annet viktig moment for vins klimagassutslipp, er om den har blitt fraktet i tank. Har den blitt fraktet på tank for å bli tappet på glass så nærme Norge som mulig (Tyskland, Polen eller Nederland), har den et langs lavere klimagassutslipp enn om den har blir tappet på glassflasker i produksjonslandet.
– En vin som blir tappet på glassflasker der den lages i Italia for så å fraktes til Norge, har omtrent like stort utslipp enn en vin som blir fraktet på tank fra New Zealand og tappes på glass i Tyskland, sier Eriksen.
– Vurderer dere å begynne å merke vinene som har blitt fraktet i tank?
– Det kan hende vi får CO2-merking av vin på sikt. Men i første omgang forsøker vi å jobbe for å frakte mer vin på tank.
Frykter ikke mer plastforsøpling i naturen
Infinitum AS, bedriften som eier og driver den norske panteordningen i Norge, har 20 års erfaring med pant. I løpet av de to tiårene har nordmenn blitt flinkest i verden til å pante – nesten ni av ti plastflasker og aluminiumsbokser med pant havner tilbake i pantesystemet.
– Nå som dere innlemmer vinflasker i porteføljen: Frykter dere at folk som har drukket seg fulle på pantevin skal kaste dem i naturen?