– Jeg hadde aldri sett for meg at det skulle ende med dette. Jeg ønsket egentlig bare å finne en løsning på noe som så ut som sløsing med ressurser. Etter åtte år skal vi altså dele ut en betydelig sum som forhåpentligvis vil gjøre en forskjell for miljøet, sier gründer Niklas Barre. Han leder Flaskefond ved siden av jobben i Flow Technologies.
I september deler fondet ut et stipend på hele 500 000 kroner til Norges mest klimavennlige teknologiselskap, på Startuplabs arrangement 2030 Climate Tech Summit under Oslo Innovation Week.
Det hele begynte rett før Holmenkollfestivalen i 2016.
– Jeg var tilfeldigvis i området da de rigget opp, og så at de lasset inn tusenvis av flasker og bokser med øl, brus og vann. Samtidig så jeg at de ikke hadde noe opplegg for hvor tomflaskene og panten skulle returneres, bare innsamlingsbeholdere for restavfall. Da hadde jeg allerede hatt litt kontakt med Infinitum, som står bak panteordningen. Jeg hadde en idé om å lage et stativ på søppelkasser, hvor man kunne sette tomme bokser og flasker slik at de ikke ble kastet. Så jeg var allerede engasjert i å få flere til å pante, forteller Barre.
Han tok kontakt med daglig leder for festivalen, og foreslo en løsning for å samle inn tomboksene og flaskene. Så kontaktet han Infinitum og fikk hjelp med innsamlingsbeholdere i papp laget for slike behov.
Da festivalen var over, hadde de samlet inn cirka 50 000 tomme flasker og bokser. Planen var at festivalen og Barre skulle dele inntektene fra panten, men da festivalen var over viste det seg at de ikke ville ha inntektene fra panten likevel. Det var visstnok mer til bry å få det inn i regnskapet. Da satt Barre plutselig på rundt 50 000 kroner, som han ikke helt visste hva han skulle gjøre med. Det ble starten på fondet, som nå skal gi bort en halv million kroner.
– Jeg ønsket ikke å bare bruke pengene på meg selv. Da kom jeg opp med ideen Flaskefond, som kunne dele ut penger til gode formål, sier han.
Barre tenkte at det måtte ligge mer penger i innsamling av pant på denne måten, og fikk til tilsvarende løsninger på blant annet X Games og Norway Cup.
– Inntektene ble donert i beløp på rundt 10 000 kr til Røde Kors og andre humanitære organisasjoner. Samtidig tenkte jeg at det måtte ligge noe større i dette. På den tiden var jeg student på Blindern og var også en del på Startuplab med panterørene mine. Der så jeg at de heller ikke hadde noen returordning for tomflaskene. Jeg visste at Infinitum allerede hadde pappesker som man kunne ha i kontorlandskap, men det var litt stusselig og gikk fort i stykker. Da kom ideen om noen betydelig bedre innsamlingsbeholdere, sier Barre.
Hos selskapet Mauser-Noreko i Moss fant han løsningen han lette etter: Brukte oljefat, som allerede var rengjort og klargjort for ny bruk. Barre fikk kjøpt 40 fat og startet arbeidet med vinkelsliper og lakk, for å tilpasse dem til panteinnsamling.
– Startuplab ble første medlem, som kjøpte to-tre fat til kostpris og plasserte dem ut i kontorlandskapet. Etter det har vi sakte men sikkert fått inn over 100 selskaper som vi henter panten hos. Pengene går direkte til Flaskefond, som nå får inn flere hundre tusen kroner i pant hvert år. De siste årene har vi bestemt at midlene skal deles ut til startups som jobber for å nå FNs bærekraftsmål og gjøre verden til et bedre sted å være. Etter at vi har delt ut dette store stipendet, har vi totalt donert bort nær én million, sier pantegründeren.
1. september går fristen ut til å melde seg som en aktuell stipendkandidat. Under 2030 Climate Tech Summit i slutten av september skal en jury bestemme hvem som er den verdige vinneren. På eventet deltar cirka hundre selskaper og over hundre investorer, sammen med 600 gjester. I løpet av noen få dager vil over 60 arrangementer gå av stabelen under Oslo Innovation Week.
– Interessen for å komme sammen for å finne innovative og klimasmarte løsninger er stor, og vi har i år flere påmeldte enn tidligere, sier prosjektleder Karl Liapunov.
– Over 40 selskaper skal presentere seg og vise frem sine løsninger. Det er firmaer som blant annet jobber med reduksjon av utslipp, fornybar energi, resirkulering og mer energieffektive løsninger. De som har meldt seg på i kampen om Flaskefond-stipendet blir også vurdert av en jury bestående av norske og internasjonale eksperter og investorer, sier Liapunov.