I slutten av august var en delegasjon på hele 40 høytstående tjenestemenn fra Taiwan på studietur for å lære mer om Norges innsats og resultater innen grønn økonomi, klimatilpasninger og et inkluderende samfunn.
Besøket var en del av et karriereutviklingsprogram for statlige tjenestemenn, og delegasjonen møtte aktører innen både offentlig sektor, privat sektor og utdannings- og forskningsinstitusjoner.
Turen gikk blant annet til Landbruks- og matdepartementet, SINTEF og Tomra. Det var også Tomra som tok gruppen med til Infinitums anlegg på Heia. Her fikk de en innføring i det norske pantesystemet inkludert en omvisning hvor de så hvordan tomflaskene og boksene blir sortert og komprimert, før videre resirkulering.
– Den viktigste lærdommen fra besøket hos Infinitum var den omfattende datainnsamlingen som skjer under gjenvinningsprosessen. Disse dataene gir verdifull informasjon for å håndtere prosessen og er en viktig tilbakemelding når det gjelder bruk av resirkulert materiale i produksjonen. Taiwan har en av de høyeste gjenvinningsratene i Asia, og Taiwan kan lære av Infinitums datainnsamlings- og styringsprosess, for å ytterligere forbedre landets gjenvinningssystem, sier Justin Wang.
Han er forsker på The Center for Green Economy på Chung-Hua Institution for Economic Research i Taiwan, og virket som både koordinator og tolk på turen til Norge.
Taiwan er et land som virkelig har tatt tak i løsninger for gjenvinning og resirkulering. På slutten av 90-tallet resirkulerte innbyggerne under seks prosent av alt forbruk. Siden den gang har tallet økt til over 50 prosent. Det plasserer dem blant de beste i hele verden. Innsamling av tomme bokser og flasker ligger nå på hele 93 prosent.
– Selv om Taiwan og Norge ligger på hver sin side av kloden, står begge land overfor de samme utfordringene med klimaendringer og en aldrende befolkning. For å håndtere disse utfordringene kan ingen land løse dem alene. Internasjonalt samarbeid er derfor avgjørende, og Taiwan og Norge kan styrke forholdet gjennom samarbeid mellom myndigheter, privat sektor og forskningsinstitusjoner, sier Wang.
Infinitum har hvert år flere besøk fra utlandet, som kommer for å lære om det norske pantesystemet. De siste årene har de hatt besøk både fra Canada, Storbritannia og Australia.
– Det er alltid hyggelig å få besøk hit til Heia slik at vi kan dele noe av den kunnskapen vi har opparbeidet oss gjennom 25 år, sier Infinitum-sjef Kjell Olav Maldum.
– Delegasjonen fra Taiwan var tydelig opptatt av effektiviteten til hele systemet. Både den høye andelen som samles inn, men kanskje spesielt den store andelen som brukes på nytt, igjen og igjen, i produksjonen av nye flasker og bokser, sier Maldum.
04.10.2024
Taiwan-delegasjon imponert av panteordningen
– Taiwan kan lære mye av hvordan Infinitum jobber, sier forsker Justin Wang. Han var del av en delegasjon fra Taiwan som nylig var på studietur i Norge. Et av målene var Infinitum på Heia, hvor de fikk oppleve det norske pantesystemet i praksis.
40 tjenestemenn på studietur fra Taiwan var både nysgjerrige på og imponert over det norske pantesystemet. Foto: Katrine Lunke