Flaskefond får midlene sine fra pant som samles inn fra over hundre norske bedrifter. Siden starten i 2016 har inntektene nå blitt til flere hundre tusen kroner fra tomgods hvert år. Mannen bak er Niklas Barre, som leder Flaskefond ved siden av jobben i Flow Technologies.
Halv million til smart idé
I 2016 så han en mulighet til å tjene penger på alle bokser og flasker som ble solgt under Holmenkollen skifestival, men som trolig ikke kom til å bli pantet. Barre samlet inn tomgodset og endte opp med 50 000 kroner fra panten.
– Jeg ønsket ikke å bruke pantepengene på meg selv, men ville heller gi disse midlene til andre som kunne bruke dem til noe bra. Det begynte med humanitære organisasjoner, og i år delte fondet for første gang ut midler til en startup med en god og bærekraftig idé, sier Barre.
Under årets Clima Tech Summit fikk en jury med eksperter innen miljø og startups presentert over 40 ideer. Felles for alle er at de fokuserer på å løse miljø- og klimautfordringer. Selskapet Litech gikk av med seieren og mottok en sjekk på en halv million kroner.
– Det er utrolig inspirerende og viktig for oss å kunne motta denne støtten, og beløpet betyr mye for finansieringen av den videre driften, sier Synne Sauar, administrerende direktør og medgründer i Litech.
Forhindrer eksplosjoner
Selskapet ble startet i 2021, og har i dag syv ansatte som holder til i Forskningsparken i Oslo. De har utviklet en sensor med elektromagnetisk induksjonsspektroskopi, spesiallaget for avfallsbransjen. Målet er å detektere feilsortert og potensielt veldig farlig avfall som i verste fall kan eksplodere på gjenvinningsanleggene.
– Sensoren kan kanskje kalles verdens smarteste metalldetektor. Teknologien er den første av sin type som kan installeres i eksisterende anlegg uten å gjøre større endringer og faktisk klarer å detektere farlig avfall, selv om det er gjemt i avfallsstrømmen, forklarer Sauar.
Sensoren installeres under samlebånd på mottaksstasjoner for avfall, hvor den sender og mottar elektromagnetiske signaler. Når metall passerer, genereres et «fingeravtrykk» av materialet, som sendes tilbake til sensoren. Med kunstig intelligens klarer man å skille mellom komplekse materialkombinasjoner, som for eksempel batterier, eller gassflasker fra annet metallisk avfall.
Litech har nå et pilotprosjekt hos Norsk Gjenvinning, og skal snart installere hos et av Oslo kommunes anlegg. Formålet med de første pilotene er å fange opp feilsorterte gassflasker, som eksploderer i forbrenningsanlegg. Det skaper store problemer, både med driftsavbrudd og potensielt farlige, eksplosive situasjoner.
Vil erobre Europa
– Neste år ønsker vi å sette i gang pilotprosjekter hvor målet er å finne feilsorterte batterier på større avfallsanlegg. Vi er i dialog med flere av de ledende selskapene i Europa, som har vist stor interesse for å teste teknologien vår, sier Litech-sjefen.
Panteselskapet Infinitum har vært en støttespiller til Flaskefond siden starten. Infinitum henter sekker med tomgodset fra bedriftene gratis og utbetaler så pengene for panten til flaskefondet.
– Litech jobber med et spennende og viktig prosjekt som kan gjøre håndtering og resirkulering hos avfallsbransjen tryggere, sier Randi Haavik Varberg, kommunikasjonssjef i Infinitum.
– Det er flott at Flaskefond og panten fra tomme bokser og flasker kan bidra til å løse slike utfordringer. Samtidig bidrar fondet til at vi får samlet inn tomgods som kanskje ellers hadde havnet i søpla for mange bedrifter. Så dette er smart kombinasjon av mange gode ideer og intensjoner, sier Haavik.
FAKTA om Flaskefond
• Startet i 2016 som idé for å samle inn pant under Holmenkollen skifestival
• Er blitt mer profesjonalisert med egne innsamlingsbeholdere laget av gamle oljefat
• Samler inn tomflasker fra blant annet X Games og Norway Cup
• Samler inn tomgods fra over hundre norske selskaper
• Har gitt penger til Røde Kors og andre humanitære organisasjoner
• Delte i september ut en halv million kroner til startupen Litech