Selv en tom flaske er full av energi

La oss bare si det som det er. Gjenvinning av husholdningsavfall eller drikkevare-emballasje redder ikke verden. I alle fall ikke alene. Like fullt sparer nordmenn hvert år energi tilsvarende forbruket til 5500 norske husstander, bare ved å pante.
Bilde til Selv en tom flaske er full av energi

Tomme plastflasker og aluminiumbokser inneholder nemlig store mengder energi, som vi sparer når vi panter. I 2014 pantet vi over 830 millioner bokser og flasker. Det gjør pantesystemet til Norges største miljødugnad. Det er noe vi nordmenn kan være stolte av.

De siste ukene har vi kunnet lese en rekke artiklerder forskere og andre eksperter setter klimainnsatsen til hver enkelt av oss inn i en større sammenheng. Det er lite motiverende lesning for alle oss som ønsker å være en del av løsningen. Alle de små tingene vi gjør hver eneste dag, som for eksempel kildesortering og panting, får forsvinnende liten klimaeffekt når de settes opp mot én dags oljeproduksjon i Nordsjøen.

Fakta om panting
Som en kontrast vil jeg presentere tall som kanskje setter den daglige miljøinnsatsen til enkeltpersoner i et noe annet lys. Jeg bruker fakta om panting, ettersom det er det jeg kan mest om.

Men først noen ord om hvorfor panting gir en positiv miljøeffekt:
Plastflasker og aluminiumbokser kan i prinsippet gjenvinnes igjen og igjen uten at de mister sine kvaliteter. Når vi gjenvinner kan vi dessuten gjøre det med mye mindre energiinnsats enn det som var nødvendig ved første gangs produksjon. For eksempel sparer vi 95 prosent av energien når vi gjenvinner en drikkeboks av aluminium. For hver plastflaske sparer vi to liter olje. Dersom vi i stedet kaster boksen eller flaska i søpla blir den brent. Dermed sløser vi med energi og mister muligheten til å bruke det verdifulle materialet på nytt.

Spiller det noen rolle?
Det spiller vel ikke så stor rolle, tenker du kanskje? Jeg panter jo stort sett alltid, da gjør det ikke noe om jeg kaster denne ene flaska i søpla. Men den ene flaska inneholder mer energi enn de fleste tror. Visste du for eksempel at en halvannen liters plastflaske inneholder nok energi til å snakke 332 timer i mobiltelefonen? Eller til å bruke symaskinen i tre timer, spille din favoritt-CD i 17 timer eller bruke en elektrisk drill i 40 minutter.

Neste gang du tar deg bryet med å pante den ene flaska, for eksempel på bensinstasjonen, skal du huske på at du samtidig sparer nok energi til å lade mobilen din 12 ganger.

Hvert år kaster vi nemlig 150 millioner gjenvinnbare bokser og flasker. Disse boksene og flaskene inneholder energi tilsvarende det årlige forbruket til 1000 norske husstander. Derfor er det viktig at vi husker å pante hver eneste boks og flaske på butikken, kiosken eller bensinstasjonen.

Kjell Olav Maldum
Administrerende direktør i Infinitum

Dette debattinnlegget ble også publisert i Dagsavisen 07.07.2015