Samler pant til elevaktiviteter

Pant som før lå og slang eller ble kastet, samles nå inn av elevene på nær 100 Oslo-skoler. Lambertseter videregående skole fikk i fjor inn over 8 000 kroner til elevaktiviteter, takket være ordningen med «skolepant».
Bilde til Samler pant til elevaktiviteter

Løsningen drives av Infinitum, og ledes av Niklas Barre, som også hadde ideen til ordningen. Siden 2016 har han jobbet for å få skolene interessert i skolepant.

– Tanken var å gjøre det enklere for skoler å samle inn panten. På den måten ville de også kunne tjene penger på panten, og bruke midlene på det de selv vil, sier Barre.

Dekket skoleballutgifter
Løsningen er relativt enkel: Skolen kjøper innsamlingsbeholdere laget av gamle oljefat. Den bestemmer selv hvor mange, men det vanligste er mellom tre og fem. Oppi fatene puttes en plastsekk, som hentes av Infinitum når den er full av tomme bokser og flasker. Så kommer pengene inn på konto noen dager etter. I løpet av 2019 samlet skolene i Oslo inn til sammen nær 40 000 kroner fra panten.

For Lambertseter videregående skole har dette blitt en ny og viktig inntektskilde, som kommer elevene til gode. Her er fem beholdere satt ut, og i løpet av 2019 fikk de inn over 8 000 kroner fra pant. Noen av pengene ble brukt til å senke billettprisen på skoleballet. I tillegg ga elevene bort 2 500 av pantepengene til Rosa sløyfe-aksjonen.

– Før var panten noe som bare lå og slang. Noe havnet i søpla, noe tok elevene med seg og pantet selv, sier Maria Almaas Vold, som var elevrådsleder på Lambertseter videregående skole skoleåret 2019/2020.

– Når vi nå samler panten fra alle, betyr det faktisk noe for elevene her på skolen. Det er mye morsommere å pante når vi vet at det bidrar til fellesskapet, sier Almaas Vold.

Pantebeholderne har de satt ut der folk ferdes: Ved de tre inngangene og nær toaletter og sitteplasser.

– Vi prøver å reklamere mye for ordningen, blant annet på Facebook. Vi fokuserer både på kildesortering og at dette er penger som vi kan bruke på elevene. Og at det er enkelt å bidra med panten sin, sier Almaas Vold. 

Ut til hele landet
Nå som skolepantordningen er innført på en rekke Oslo-skoler, er planen å ta løsningen ut til skoler i resten av landet. Infinitum er allerede i gang blant annet i tidligere Akershus og Østfold. 

– Dette har blitt såpass populært at vi nå utvider ordningen til alle skoler som vil være med. Jeg tror de fleste som er med ser at dette er en veldig enkel ordning, som kun har fordeler, sier Barre.

For å komme i gang betaler skolen en engangssum for innsamlingsbeholderne, sekker, strips og etiketter. Utover det er ordningen og henting av panten kostnadsfri. Niklas Barre anbefaler at hver skole har en person som er ansvarlig for ordningen.

– For at skolepanten skal fungere godt, er det viktig at noen er pådrivere og har oversikt over tømming og penger. Det kan være alt fra rektor til elevrådet. Så er det bare å komme i gang, og glede seg over at panten kan bli til viktige midler for skolen, sier han.

Les også