Ingen pudder-garanti uten pant

En kald vinter i år er ingen garanti for gode skisesonger fremover. «Protect Our Winters Norge» (POW) jobber sammen med Infinitum for å minne skientusiaster om verdien av å pante. Dette skjer gjennom kampanjen «Pant for pudder».
Bilde til Ingen pudder-garanti uten pant
Foto: POW Norge

– For oss som er glad i en hvit vinter med masse snø, er det naturlig å støtte opp om ordninger og tiltak som sparer energi og reduserer utslipp, sier Joakim Giske Tvete, ansvarlig for «Pant for pudder» hos POW Norge.

Årets skisesong er godt i gang. Med gradestokken godt under null over lang tid, har mange fått hevet seg ut på ski og snøbrett i puddersnøen. Det har snødd mye i år, men det er ingen selvfølge fremover, ifølge klimaforskere fra Meteorologisk Institutt. Deres beregninger viser at hvis klimagassutslippene fortsetter som i dag, forventes det betydelig kortere vintre framover, noe man allerede har merket flere steder i landet.

Dette ønsker vintersportfolkets egen miljø- og klimaorganisasjon, «Protect Our Winters Norge» (POW), å gjøre noe med. De jobber med holdningsskapende arbeid og bevisstgjøring rundt miljø og klima i ski- og snowboardmiljøet, og har drevet prosjektet «Pant for pudder» sammen med Infinitum i flere år. Målet er å legge til rette for og motivere til at flasker og bokser pantes istedenfor å havne i søpla.

Det nytter å pante
I tillegg til budskapet om panting, handler kampanjen «Pant for Pudder» om bevisstgjøring på at hver og én av oss, gjennom små og store handlinger, er direkte og indirekte med på å påvirke miljø og klima. Et eksempel som er lett for skientusiaster å kjenne seg igjen i er at det å pante én flaske, kan drive en stor snøkanon i fire og et halvt minutt.

– «Pant for pudder» handler ikke bare om å pante flaskene og boksene dine. Det handler om å ta bevisste og riktige valg fordi det faktisk har noe å si. Vi vil at alle som er glade i snø og vinter skal forstå at de faktisk kan gjøre en stor forskjell. Det er bare å starte med noe så lite som den flaska du snart eller akkurat har drukket opp, forklarer Tvete.

– Harry å ikke ta det på alvor
«Pant for pudder» har vært til stede på X-Games, FriFlyt High Camp, Røldal Freeride Challenge og mange andre arrangementer, med både panteinnsamlere og informasjon til ski- og snowboardkjørere. Et annet sted de er synlige, er i Myrkdalen på Voss. Myrkdalen Fjellandsby kjører holdningskampanjer for å sette fokus på «Pant for pudder».

– Miljø er alvor, det er rett og slett harry å ikke ta det på alvor. Målgruppa vår er først og fremst snøentusiaster og de bør i alle fall være opptatt av sikre lekegrinden sin for all fremtid, og det er kanskje lettere å formidle pantebudskapet til noen som kjenner klimaendringer så godt på kroppen. Skifolket bør rett og slett gå foran som gode eksempler. Å pante bør være en ryggmargsrefleks for nordmenn, det handler om å gjøre en ørliten ekstra innsats for et felles gode, sier Kaia Finne, administrerende direktør i Myrkdalen Fjellandsby.

Finne mener det er viktig at skikjørerne skjønner at de er på lånt mark. Bokser og flasker på avveie hos dem skaper flere problemer.
– I sommerhalvåret er det beitedyrene som holder til i skianlegget. Flasker og bokser slengende rundt kan være farlig for dem, forteller hun.

Myrkdalen har laget en egen film for å minne om budskapet til "Pant for pudder".