Hedret med «farskapsbevis» for innsats med panteordningen

Thorbjørn Berntsen, tidligere miljøvernminister, var mannen bak etableringen av miljøavgiften som var avgjørende for etableringen av det moderne pantesystemet. Nå er han hedret med et «farskapsbevis» for panteordningen.
Bilde til Hedret med «farskapsbevis» for innsats med panteordningen

Tidligere hadde mange land pantesystemer med ombruksflasker som ble vasket og brukt på ny. På 90-tallet ønsket mange å gå over til flasker og bokser som kunne resirkuleres. Med inntoget av engangsemballasje ble pantesystemer sett på som overflødige og avviklet. Unntaket var Norge.
 
– Vi er glupe her oppe mellom bakkar og berg, sier Torbjørn Berntsen, tidligere miljøvernminister.
 
Berntsen og Miljødirektoratet var motoren for innføringen av miljøavgift på engangsemballasje på 90-tallet. Det la grunnlaget for verdens mest ressurseffektive pantesystem.
 
Avgiften som endret alt
– Da man gikk over til engangsemballasje, var det ikke laget systemer for innsamling av emballasjen. Det ga enorm forsøplingsproblematikk, sier Kjell Olav Maldum, administrerende direktør i Infinitum.
 
I Norge ga derimot miljøavgiften et incentiv til næringslivet for å lage helt nytt system for innsamling og resirkulering.
 
– Avgiften holdt produsentene ansvarlige for emballasjen de produserte. Avgiften ble mindre hvis produsentene kunne dokumentere at emballasjen ble samlet inn igjen. I tillegg var den tilhørende forskriften tydelig på at alle som selger drikkevarer også er pliktig til å ta imot emballasjen igjen. Dette ga næringslivet frihet under ansvar, til å lage gode løsninger, sier Maldum.  
 
I dag får Infinitum besøk fra delegasjoner over hele verden som ønsker å lære om hvordan Norge løste resirkuleringsbehovet av drikkevareemballasje.
 
– Dette hadde vi ikke fått til uten Thorbjørn Berntsen. Det var etableringen av avgiften som la grunnlaget for pantesystemet vi kjenner i dag, sier Maldum.  
 
Berntsen var tydelig imponert da han besøkte et av Infinitums anlegg på Heia i Fetsund i forbindelse med hedersbetegnelsen.
 
– I dag er systemet high tech. Jeg tror ikke det er mulig å håndtere miljøproblemet på en bedre måte. Det er resirkulering, det er kretsløp, sier Berntsen.
 
Møtte motstand
Engangsemballasje og miljøavgiften møtte motstand fra både miljøorganisasjoner, politikere og næringsliv.
 
– Ombruksystemet var ekstremt arbeidskrevende. Det krevde mye transport med både henting og levering, sortering og vasking. Dette systemet ansatte mange. Ett nytt system for engangsemballasje var langt mer effektiv. Mange følte derfor at levebrødet sitt var jobben sin var truet, sier Espen Langtvet, tidligere rådgiver i Miljødirektoratet.
 
Langtvet jobbet tett med Thorbjørn Berntsen om innføringen av miljøavgiften og husker godt hvor mye motsatt man først møtte.
 
– Thorbjørn samlet alle aktørene på Gamle Logen og åpnet med å si «Nå har jeg samlet dere alle samtidig, så dere ikke kan komme å juge til meg hver for dere», til lett humring fra salen, sier Langtvet.
 
Skapte enighet
– Thorbjørn Berntsen klarte å skape enighet mellom næringslivet og fagforeningene. Han er far til miljøavgiften som var grunnen til at bransjen etablerer pantesystemet. Derfor tildeler vi vi Berntsen et farskapsbevis som en anerkjennelse av den utrolige jobben han gjorde som politiker, sier Maldum.

Se video fra møtet her: 

 

 

Les også