Første spadetak for nytt sorteringsanlegg i Stavanger

Stavanger-anlegget blir det fjerde i rekka for panteselskapet Infinitum, og skal i hovedsak ta imot all flaskepant fra Rogaland. Det blir omtrent 200 millioner enheter i året.
Bilde til Første spadetak for nytt sorteringsanlegg i Stavanger
På denne tomta i Ålgård skal det nye sorteringsanlegget anlegget stå. Foto: Infinitum.

– Vi jobber hele tiden med å forbedre prosessene våre. Dette er et stort grep for å bli enda mer effektive og miljøvennlige. Og så er det gøy å bygge fabrikk, sier Sten Nerland, direktør for logistikk og drift i Infinitum, som står bak pantesystemet i Norge.

Til nå har alt som blir pantet på Vestlandet blitt sendt til hovedanlegget på Heia i Fetsund. Etableringen av det nye anlegget i Stavanger vil både lette på trykket i Fetsund, og kutte mange kilometer med transport av tomme flasker og bokser med pantemerke.

­– Nordmenn er verdens flinkeste til å pante og derfor har vi behov for å utvide, nå i Rogaland, sier Nerland.  

Tomta ligger utenfor Stavanger, mellom Ålgård og Gjesdal, og første spadetak tas nå i september. Betonmast står bak byggingen. – Dette er det femte anlegget Betonmast bygger for oss, og det er vi veldig fornøyde med, sier Nerland.

Bygget skal stå ferdig i mai/juni 2024, før det fylles med det nyeste og beste fabrikkutstyret på markedet. Fra høsten 2024 regner Infinitum med å sette i gang driften. På anleggene blir flasker og bokser sortert og komprimert til firkantede bunter, før de sendes til resirkulering for å bli nye flasker og bokser.

Strategisk plassering
Sorteringsanlegget skal bli omtrent 1600 kvadratmeter stort, og håndtere fem tonn med tomme flasker og bokser i timen. Infinitums anlegg kan kjøre døgnet rundt, hele året. Hovedanlegget på Heia har ikke hatt produksjonsstans på over ti år.

– Plasseringen av anlegget er ikke tilfeldig, da det er gode transportmuligheter både sørover og nordover. Det gir oss litt mer spillerom til å oppgradere de andre anleggene underveis, uten å måtte stanse driften, sier Nerland.

Nye arbeidsplasser
Hvert anlegg er en oppgradering fra det forrige, hvor man har lært av feil og gjør forbedringer. I tillegg til bedre effektivitet, blir det også nye arbeidsplasser i Stavanger.

– Vi regner med å måtte ansette rundt syv stykker som skal drifte anlegget i Stavanger, og sørge for at alt blir sortert og sendt til resirkulering. Alt som kommer til oss blir resirkulert, både bokser, flasker, korker og pantesekker, sier Nerland.

Les også