Sugen på ny panterekord

På OBS Lillestrøm slipper de ansatte å håndtere tomme bokser og flasker på bakrommet. Der suges flaskene og boksene du panter gjennom et rør rett i en konteiner på utsiden av butikken.
Bilde til Sugen på ny panterekord
INNOVASJON: Den nye pantestøvsugeren gjør at det blir null drikkesøl på bakrommet hos OBS Lillestrøm. Det er butikksjef Markus Løkkeberg fornøyd med. Foto: Katrine Lunke.

– Vi jobber hele tiden med å gjøre pantesystemet enda mer effektivt. Jeg har fundert mye på hvordan vi kunne optimalisere det, og da kom jeg opp med denne støvsugerløsningen, sier logistikkansvarlig i Infinitum, Sten Nerland.

Mest ressurseffektive løsningen
I de fleste butikker med panteautomater havner flaskene og boksene i plastsekker, som så stables på returbiler. Dette er det butikkpersonalet som tar seg av. På OBS Lillestrøm gjøres det nå helt automatisk.

Når en boks eller flaske puttes inn i panteautomaten, komprimeres den, før den suges inn i et metallrør og blåses rett ut i en stor konteiner som står bak butikken. Denne hentes en gang i uka, og kjøres rett til Infinitums anlegg på Heia.

­– Å bruke ressursene på den mest effektive måten står i kjernen for det vi i Infinitum jobber for. Vi sparer store mengder CO2-utslipp på å sørge for at transporten er effektiv, at vi kjører med fulle biler, og returtransport. Denne nyvinningen bidrar til akkurat dette, forteller Sten.

Det er Infinitum som har utviklet støsvugeren. Men foreløpig kan den ikke brukes i alle butikker.

– Det må være en viss nærhet til anleggene våre. Men det er bare å ta kontakt med oss for å sjekke om det kan passe i din butikk, sier Nerland.

Over 7 millioner flasker og bokser
OBS Lillestrøm er den butikken i Norge som desidert får inn mest tomme flasker og bokser i landet, og i 2021 fikk de inn 7,7 millioner flasker og bokser, som er ny nasjonal rekord. Butikksjefen Marcus Løkkeberg er strålende fornøyd med å ha denne løsningen.

– ­Det er en mye smidigere prosess på bakrommet. Med de enorme mengdene bokser og flasker vi får inn har det blitt en del arbeid med å håndtere sekkene og frakte dem ut til henting. Det slipper vi nå som alt går av seg selv. Det blir også mye mindre søl for oss som jobber her, og enda mer effektivt for kundene. Jeg tror en del kommer hit fordi de vet at her får de den aller beste panteopplevelsen, forteller Løkkeberg.