Russedugnad for miljøet

– At russen får panten, bevisstgjør elevene på hvor viktige små handlinger er for miljøet, sier Svein Heggem, vaktmester på Atlanten VGS i Kristiansund.
Bilde til Russedugnad for miljøet
PANT FOR FELLESSKAP: Elevene Ingrid Gundersen (fra venstre) og Elias Bolsø Quande sammen med vaktmester Svein Heggem.
På skolen har de satt ut 10 pantetønner, hvor elevene kan putte tomflaskene sine. Heggem er initiativtaker for panteordningen på den videregående skolen. 

– Det er jo egentlig holdningsendringer vi jobber med. Å bevisstgjøre de unge på hvor viktige små ting i hverdagen er for miljøet. De har masse miljøengasjement, men er ikke alltid sikre på hva som hjelper, forteller han.  
 
Viktige markeringer
Siden 2018 har elevene samlet inn i underkant av 40 000 kroner i pant. På Atlanten VGS går pengene til arrangementer i regi av elevene, frem til russen tar over potten fra høstferien og frem til russetiden.
 
– Elevene kan søke om penger til ulike ting resten av året, når de ikke går til russen. Det har blant annet blitt brukt til å markere rosa sløyfe og movember, og jeg opplever at det skaper samhold, godt miljø og engasjement hos elevene. Dette er et ledd i samarbeidsavtalen mellom skolen og russen om inkluderende russetid for hele kullet og fokus på felleskapet, forteller han. 
 
Kjøper gjenbrukbart russeutstyr
Elevene samler selv inn tomflaskene fra tønnene og sørger for at sekkene med tomgods hentes av Infinitum. Svein Heggem mener dette er viktig for ansvarliggjøring. Elev Ingrid Gundersen er en av dem som tar dette ansvaret. 
 
– I fjor brukte russen pengene på å betale halvparten av et lydanlegg og et telt som de brukte i russefeiringen. Skolen lånte dem den andre halvparten av pengene. Planen vår er å betale ut skolen sin andel, slik at vi kan bruke utstyret i vår russetid, og at de som skal være russ i årene etter også kan bruke det, forteller Ingrid Gundersen, som er ansvarlig for panteordningen for russekullet på Atlanten 2022. 
 
– De fleste er flinke
Hun forteller at hun tror de aller fleste ønsker å være miljøbevisste og har et forhold til pant. 
 
– Jeg påtok meg dette ansvaret fordi jeg ofte er den som kjefter mest på de som kaster flasker og bokser i søpla. Jeg syns pant er så bra, og synes det er vanskelig å ikke si fra når jeg ser at andre lar være å pante. Heldigvis opplever jeg at de aller fleste gjør som de skal, og leverer flaskene og boksene tilbake slik at de kan resirkuleres, sier Ingrid. 
 
Infinitum, som driver panteordningen, er stolte av skolepantordningen og at stadig flere skoler blir med. 
 
– Det er så gøy å se engasjementet som skapes rundt panting. Det er en enkel handling, som har store miljøgevinster. Ungdommen er superflinke til å pante, og sørger for at vi får resirkulert enda mer. Uten slike engasjerte pantere vil vi aldre klare å nå målet vårt om at alle bokser og flasker skal resirkuleres, sier Randi Haavik Varberg, direktør for informasjon og marked i Infinitum.