Regjeringen utreder avgift på ny plast

Regjeringen jobber for å løse det globale problemet med plastforurensning. Her hjemme kan vi få en ny avgift. – Vi vil utrede en avgift på førstegangs bruk av materialer, sa klima- og miljøminister Espen Barth Eide da han besøkte Infinitums anlegg.
Bilde til Regjeringen utreder avgift på ny plast
– Vi ber Espen Barth Eide innføre en materialavgift for drikkeemballasje, sier Kjell Olav Maldum, administrerende direktør i Infinitum.

– Det å lære seg å bruke plast om igjen og lage hele verdikjeder for innsamling, resirkulering og ny produksjon er en veldig viktig del av svaret, og da har vi gode norske erfaringer fra Infinitum, som vi kan ta med oss til verden, sier Barth Eide.

Infinitum mener at det viktigste myndighetene kan gjøre er å sørge for at det blir dyrere å bruke ny plast i produksjon av drikkeemballasje. 

– Vi ber Espen Barth Eide innføre en materialavgift for drikkeemballasje. Det vil si en avgift på bruk av nytt plastmateriale. Da vil det lønne seg å bruke resirkulert plast, og vi vil vi sikre at all plast Infinitum samler inn brukes i nye flasker. Da gir vi plasten et langt og meningsfylt liv, sier Kjell Olav Maldum.

På spørsmål om en materialavgift på ny plast vil innføres svarer Barth Eide:

– I Hurdalsplattformen sier vi at vi vil utrede en avgift på førstegangs bruk av materialer, og det er veldig det samme som Infinitum har spurt om lenge. Så nå ser vi på det, og i prinsippet er svaret på det ja, så nå utreder vi hvordan vi kan få det til.

Se video fra besøket her: