Nå dobles panten på bokser og flasker

Fra 1. september dobles panten på flasker og bokser, fra én til to kroner. Det er første gang siden 1986 at panten økes. Klima- og miljøministeren venter at enda flere flasker og bokser vil bli pantet, noe som vil gi store CO2-kutt.
Bilde til Nå dobles panten på bokser og flasker

– Plastforsøpling er et av vår tids største miljøproblemer. Dette må vi bekjempe på mange måter. Jeg tror at økt pant kan føre til at enda flere flasker samles inn, selv om vi allerede har en god ordning for å samle inn flasker i Norge, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

– Jeg håper også mange andre land kan kopiere vårt pantesystem, slik at færre kaster plastflasker i naturen, sier statsråden.

Mange plastflasker og bokser har allerede fått høyere pant, men fra 1. september må alle produkter som sendes ut fra bryggeriene ha pantemerke med to kroner, eller tre kroner hvis flasken eller boksen er på over en halv liter. Emballasje med gammel pant kan finnes i hyllene en liten stund til, men fordi strekkodene også endres, er det ingen fare for å betale eller få tilbake feil pantebeløp.

Stor klimagevinst

I dag pantes 88 prosent av flaskene og 84 prosent boksene. Det blir over én milliard flasker og bokser hvert år, og alle gjenvinnes. Infinitum regner med at økt pant vil øke andelen til over 90 prosent. Hver prosent økning i panteandel for plastflasker betyr en reduksjon i CO2-utslipp på 990 tonn per år, mens det samme tallet for bokser er 620 tonn.

– Vi venter at høyere pant vil føre til en reduksjon på minst 5 000 tonn CO2 i året, i tillegg til at enda færre bokser og flasker vil havne i naturen. Panting har aldri før vært så lønnsomt og så viktig for kloden, sier direktør Kjell Olav Maldum i Infinitum.