Mistet alle midlene under korona – nå er inntektene fra flyplasspanten på vei tilbake

Ullensaker Røde Kors får inntekten fra alle panteflasker og –bokser som legges igjen i sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn Gardermoen. Under pandemien forsvant all pant sammen med stoppen i flytrafikken, men nå er panten på vei tilbake.
Bilde til Mistet alle midlene under korona – nå er inntektene fra flyplasspanten på vei tilbake
PANTEPENGER TILBAKE: Leder for Ullensaker Røde Kors, Kjell Vigdal, er glad for å få de viktige midlene fra panten på Gardermoen tilbake etter pandemien. Foto: Apeland.

– Nå er vi utrolig glade for å få disse viktige inntektene tilbake. Pengene bruker vi til en rekke humanitære tiltak, til alt fra hjelpekorpset til omsorgsaktiviteter i Ullensaker, sier Kjell Vigdal, leder i Ullensaker Røde Kors.

I løpet av et vanlig år legges det igjen hundretusenvis av tomme flasker og bokser rett utenfor sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Sikkerhetsreglene hindrer de reisende å ta dem med seg.

I 2009 fikk Ullensaker Røde Kors en avtale om å få panten til deres arbeid. I året før pandemien, 2019, utgjorde det nær en million kroner. Under pandemien forsvant de reisende, sammen med panten og inntektene. Nå, når mange av passasjerene tilbake, har Ullensaker Røde Kors i år fått inn 300 000 fra flypanten.

– Disse inntektene betyr veldig mye for oss. Da panten stoppet opp forsvant også en god del av midlene til å drifte alle de humanitære tjenestene vår frivillige utfører. Nå som man har begynt å reise igjen, ser vi at tomflaskene er tilbake. Så i år går det mot en god inntekt fra panten, noe vi er veldig glade for. Så vi vil gjerne takke alle de som ikke får flaskene sine gjennom sikkerhetskontrollen, og si at de bidrar til et viktig arbeid, sier Vigdal.

Ullensaker Røde Kors har siden starten fått hjelp av lokale skoleklasser, lag og foreninger til å sortere den store mengden pant som kommer inn. De har fått og får betalt for jobben de gjør, som betyr at panten også gir inntekter til flere enn bare Røde Kors.

Panten hentes så av Infinitum, som kjører det til sitt resirkuleringsanlegg på Heia utenfor Fetsund. Randi Varberg, direktør for informasjon og marked i Infinitum er glad inntektene igjen er tilbake hos Røde Kors.

– Alle foreninger og lag som bidrar til å samle inn panten er viktig for å ha en høy returandel. Vi er nå opp i hele 92 prosent innsamlede bokser og flasker, som er et resultat vi ikke hadde klart å oppnå uten innsats fra dyktige og engasjerte pantere, sier Varberg.