– I Indonesia havner plast og plastflasker i havet

Nuha Anfaresi, en ung miljøaktivist fra Indonesia, fant Infinitum i et Google-søk. Nå har hun vært på besøk på anlegget på Heia, og vil ta med seg kunnskap om innsamling og resirkulering til hjemlandet.
Bilde til – I Indonesia havner plast og plastflasker i havet

– Jeg søkte på nettet og så at Norge har et selskap som samler inn og resirkulerer nesten 90 prosent av plastflaskene. Jeg ble nysgjerrig på dette selskapet og fortsatte å lete etter artikler, da fant jeg Infinitum.

Den unge miljøforkjemperen har blitt kjent for mange gjennom dokumentaren Inventing Tomorrow, som følger barn og unge som ønsker å løse klimakrisen. I Anfaresis hjemland er tinngruvedrift en stor industri som fører til forurensing av hav og drikkevann. Filmen følger Anfaresi og hennes arbeidet med å utvikle et filtersystem for å fjerne bly og andre skadelige stoffer fra vannet.

Plasten blir dumpet i havet
I Indonesia finnes det ingen system for innsamling og resirkulering av hverken plast eller andre materialer. Forsøpling og forurensing er et stort problem, som påvirker kvaliteten på drikkevannet og ødelegger naturen. 

– I hjemlandet mitt har vi søppelkasser i husholdningene, og vi kaster alt i samme bøtte. Avfallet blir samlet inn av søppelbiler og alt blir kjørt til samme sted. Mesteparten av plastressursene, og de fleste plastflasker ender til slutt opp i havet.

Lette etter inspirasjon
Anfaresi jobber med et avfallshåndteringsprosjekt på universitetet hvor hun studerer, og vil overføre kunnskapen fra Infinitum om resirkulering til dette prosjektet i Indonesia.

–Jeg er inspirert av det jeg har sett hos Infinitum. Jeg tror dette vil være nyttig informasjon som jeg kan ta med til hjemlandet mitt. Kanskje vi kan starte en kampanje for å engasjere folk, og finne ting som kan endres i hverdagen. Selv små ting kan gjøre en stor forskjell for fremtiden.

Les også