– Fint å se hvordan det fungerer!

Etter å ha lest om bærekraft og gjenvinning i bøker, fikk tre 9. klasser se det i praksis hos Infinitum. – Det er fint å få se hvordan det fungerer, sier Gabriella Slørdahl.
Bilde til – Fint å se hvordan det fungerer!
LÆRER OM SIRKULÆRØKONOMI: Kjell Olav Maldum, administrerende direktør i Infinitum, viser elevene rundt i anlegget på Heia. Foto: Katrine Lunke.

– Dette er et bra opplegg. Jeg visste fra før at det er lurt å pante, men her har jeg lært mer om hvorfor det er viktig for miljøet, sier Leon Fosland, som understreker at han alltid panter alt.

Sammen med klassen sin fikk Slørdahl og Fosland omvisning fra administrerende direktør Kjell Olav Maldum på Infinitums anlegg. De fikk de se hvordan plastflasker og aluminiumbokser inngår i en sirkulærøkonomi.

– Vil bidra til å nå 100 prosent

– Hvor stor andel av drikkevarer med pant pantes i Norge, spør Maldum.

Da trenger elevene noen forsøk for å gjette høyt nok. 

– Jeg visste ikke at så mye som 92 prosent av panten samles inn. Jeg ble også overrasket over at det er få andre land som har pantesystem, sier Kristina Malling. 

Hun og klassevenninnen Gabriella Slørdahl pleier å pante alt av drikkevarer de kjøper og ble motiverte til å pante enda mer etter besøket.

– Vi vil bidra til at vi kan nå 100 prosent, sier Slørdahl. 

Norge ligger foran

At Norge ligger langt foran mange andre land, overrasker også Elise Harlem og Ylva Emilie Johnson.

– I Nederland har de ikke pant på bokser. Det skjønner jeg ikke poenget med, når de likevel har et pantesystem for flasker, sier Elise Harlem.

Bærekraft, gjenvinning og naturressurser har stått på naturfagspensumet til 9. klassingene i høst.

– Det var inspirerende å se noe av det vi lærer om på skolen i praksis, både for å huske det bedre, og få en større respekt for resirkulering og pantesystemet, sier lærer Marta Grotheim.