Får panten tilbake til fremtiden

For en del år siden havnet mye av panten på kinoene i restavfallet. Den tiden er over. Nå ligger alt til rette for at alle tomme flasker og bokser blir resirkulert, som her på Symra kino.
Bilde til Får panten tilbake til fremtiden
– Hos oss blir alle besøkende minnet på å kildesortere panten fra de kommer til de går, sier Marianne Cestari Zecca, kinosjef på Symra. (Foto: Katrine Lunke)

– Her gjør vi alt vi kan for å få tak i panten. Fra du kommer inn til du går ut av kinoen, så er det alltid en mulighet til å legge fra deg tomgodset på riktig sted, sier Marianne Cestari Zecca, kinosjef på Symra.

Lett å skjønne
Det betyr at det står en innsamlingsbeholder for pant i foajeen, der man kommer inn, det er beholdere i hver av de to kinosalene og det er en pantebeholder i det man forlater kinoen.

– Før hadde vi en mer tradisjonelle dunker med bilde av en flaske på. Nå har vi fått beholdere som faktisk er formet som en flaske, og som gjør at det er veldig lett å skjønne hva som skal oppi. I den ene salen har vi også en ansatt som blant flere ting informerer om kildesortering og pant før hver visning. I den andre salen viser vi en liten film med de samme budskapene. Tidligere måtte vi sortere ut litt søppel fra der panten skulle, og litt pant fra der søppelen skulle. Sånn er det ikke lenger. Nå havner ting der det skal, og vi får til en mye bedre kildesortering, sier kinosjefen.

Utrolig viktig bidrag
Symra kino åpnet så tidlig som i 1965 og ble modernisert i 2010, og er en del av Nordisk Film Kino. I et normalt kinoår har Symra rundt 110 000 besøkende. Det gir fire-fem store sekker med pant hver uke, som blir hentet og resirkulert av Infinitum, som driver panteordningen i Norge.

– Det er utrolig viktig at alle bidrar med å samle inn mest mulig av boksene og flaskene, slik at verdifulle ressurser som aluminium og plast kan brukes igjen. Her gjør alle kinogjengere og hundrevis av kinoer som Symra en veldig god jobb, sier Randi Haavik Varberg, direktør for informasjon og marked i Infinitum.