Superselma gir gode opplevelser til syke barn

Gjennom Superselma-prosjektet gir Tommy og Marita kreftsyke barn gode opplevelser. Det begynte som et familieprosjekt, og innsamling av panteflasker har hele tiden vært et viktig bidrag til å gjøre prosjektet mulig.
Bilde til Superselma gir gode opplevelser til syke barn

Da datteren til Tommy Kristiansen og Marita Jacobsen, Selma, ble kreftsyk møtte de en brutal virkelighet. Lange dager på sykehus og harde cellegiftbehandlinger ble hverdagen for familien.

Et etterlengtet lysglimt
– Det skjedde så mye fælt hver dag, som tappet oss og ikke minst Selma for energi. Da bestemte vi oss for å hver kveld fortelle hverandre om positive ting som hadde skjedd gjennom dagen. Det ble en mental trening for at Selma skulle sove bedre og våkne mer uthvilt og klar for å kjempe mot kreften, forteller Tommy.

Ikke bare fortalte foreldrene Selma om de positive tingene som hadde skjedd. De gikk aktivt inn for å lage gode øyeblikk som lettet hverdagen for henne, og resten av familien. De gode øyeblikkene kalte de lysglimt.

– Vi passet på å lage rom for grilling på stranden og andre familieaktiviteter innimellom alle sykehusbesøkene. Slik ville vi gi Selma noe å se frem til etter cellegiftbehandling. Disse øyeblikkene lyste opp hverdagen, derfor begynte vi å kalle dem for lysglimt, sier Tommy.

I januar 2016 var Selma ferdigbehandlet.

Lar alle få bidra
Tommy og Marita så at den positive praten og aktivitetene hjalp Selma gjennom behandlingen. Det gjorde at de ønsket å hjelpe andre barnefamilier i samme situasjon. Slik ble Superselma-prosjektet født. Familieprosjektet skulle nå hjelpe andre.

– Det begynte med panten vi hadde hjemme. Deretter fikk vi pant fra stadig flere naboer for å få i gang aktiviteter for familier med kreftsyke barn. Etter hvert som flere ble involvert begynte også media å skrive om prosjektet. Oppslagene ga oss masse oppmerksomhet og vi fikk stor respons. Da så vi fort at vi ikke kunne fortsette å pante boksene og flaskene én og én i butikken, forteller Tommy, og legger til at det er bestefaren til Selma som håndterer all panten i prosjektet.

På grunn av de store pantemengdene fikk de en avtale med Infinitum om direkte henting av panten. Tommy synes panting er fint for å gjøre det mulig for alle å bidra til en god sak.

– Panting gjør det mulig for alle å bidra. Gammel som ung, fattig som rik. Vi har i dag bortimot 25 bedrifter som samler inn flasker for oss. Noen av dem er barnehager som bruker prosjektet for å lære barna om solidaritet og nestekjærlighet. Det er fantastisk at prosjektet skaper verdi også utover hovedformålet, sier Tommy.

Team Superselma
I tillegg til å bruke panting som et pedagogisk verktøy, har prosjektet slått et slag for folkehelsen gjennom Team Superselma.

– Team Superselma er et lag som personer kan stille for i ulike konkurranseløp. Det er flere som kjøper konkurranseutstyr med logo og slik gir kampen mot barnekreft et bidrag og synlighet i konkurransen. Flere organisasjoner har brukt dette for å gi de ansatte en ekstra motivasjon for å stille opp i løp, forteller Tommy.

I 2016 slo Superselma seg sammen med Støtteforeningen for Kreftrammede. Støtteforeningen for kreftrammedes hovedprosjekt er rettet mot barnekreft og Superselma har fortsatt som et eget prosjekt under støtteforeningen.

Les også